Вход Новини :: Магазин :: Форум :: Теми :: Връзки :: Сервиз :: Ревюта :: Парфюми
Search

Главно Меню

Реклама

Приятели


BGtop.net
BGtop.net

Online
Имаме 74 гости и 0 регистрирани потребителя онлайн.

Ти си анонимен посетител. Можеш да се регистрираш безплатно щракайки тук

Заглавие на новината: Linux новини

Следващото ще се публикува в Новини под това Заглавие.

    1234567   >

Software: Процесор с много ядра „счупи” Linux
Linux новини Оказа се, че Linux има ограничение за броя на поддържаните ядра в процесора. Производителят на сървърни процесори Ampere доказа, че операционната система с отворен код се срива, ако я пуснете на система с два процесора с по 192 ядра всеки. Кръпката вече е готова, но разработчиците не бързат да я интегрират в ядрото на Linux.

Компанията Ampere е основана от бивш президент на Intel и разработва високопроизводителни Arm процесори за сървъри, центрове за данни и системи за съхранение. Експертите на Ampere установиха, че Linux започва да се срива, ако я инсталирате на система с два 192-ядрени чипа (многопроцесорните конфигурации не са рядкост в сървърния сегмент). Общо 384 ядра са твърде много за Linux; операционната система на сегашния си етап на развитие може да се справи само с 256 ядра, отбелязва Phoronix в публикация по темата.

Публикувано 01 Дек, 2023 - 12:38 Още... 'Процесор с много ядра „счупи” Linux' (607 байта още) Изпрати тази статия на приятел Страница за отпечатване

Internet: Linux общността с проект за метавселена – отворена и безплатна
Linux новини Организацията с нестопанска цел Linux Foundation обяви план за създаване на платформа с отворен код за метавселена, която има потенциал да стане „толкова мощна, колкото е световната мрежа”, ако компании, разработчици и фондации се обединят, за да постигнат общи цели.

Новият проект се нарича Open Metaverse Foundation (OMF) и вече е разделен на групи по интереси, всяка от които ще се фокусира върху своя собствена тема. Ключовите области включват технология за транзакции, виртуални светове и симулации, мрежови решения, проблеми със сигурността и поверителността, правни и политически въпроси.

Software: Linux дистрибуция копира 100% интерфейса на Windows 10
Linux новини Разработчици от бразилската компания Linuxfx Software обновиха едноименната Linux дистрибуция, чийто интерфейс е като две капки вода с този на Windows 10. Приликата е почти 100 процента – авторите на проекта са копирали всяка икона и всеки елемент на интерфейса, който влияе върху цялостното възприятие на системата, вкл. старт менюто, лентата на задачите и файловия мениджър.

Новата обвивка се предлага като част от дистрибуцията Linuxfx 10.3, разпространявана безплатно. Към момента на публикуване тя е достъпна за изтегляне за настолни компютри и лаптопи, базирани на процесори Intel и AMD, както и за едноплаткови компютри Raspberry Pi от второ, трето и четвърто поколение.

Публикувано 15 Юли, 2020 - 10:50 Още... 'Linux дистрибуция копира 100% интерфейса на Windows 10' (667 байта още) Изпрати тази статия на приятел Страница за отпечатване

Software: Излезе Ubuntu 20.04 LTS с обновено Linux ядро
Linux новини Достъпна за изтегляне е нова дистрибуция на операционната система с отворен код Ubuntu. Версията Ubuntu 20.04 LTS, известна с кодовото име Focal Fossa, ще се поддържа 5 години – до април 2025.

Дистрибуцията идва с обновено ядро Linux 5.4, поддръжка на файлова система AUFS5 и VPN протокол WireGuard, потребителска среда GNOME 3.36 с преработена тема Yaru, оптимизиран програмен код и повишена производителност.

Публикувано 25 Апр, 2020 - 10:02 Още... 'Излезе Ubuntu 20.04 LTS с обновено Linux ядро' (601 байта още) Изпрати тази статия на приятел Страница за отпечатване

Software: Red Hat може да изостави старите x86-64 процесори
Linux новини Разработчикът на операционната система Red Hat Enterprise Linux може да се откаже от поддръжка на по-стари процесори x86-64 в полза на по-модерните. Очаква се това да стане с версия 9, но все още не е взето окончателно решение.

В момента създателите на Fedora работят по инициативата Enterprise Linux Next, в рамките на която ще бъдат разработени нови дистрибуции и ще се разчита на обратна връзка от потребителите, за да се сведат до минимум проблемите при преминаване към по-нови процесори.

Публикувано 31 Мар, 2020 - 11:11 Още... 'Red Hat може да изостави старите x86-64 процесори' (741 байта още) Изпрати тази статия на приятел Страница за отпечатване

Software: Новото Linux 5.4 ядро е готово за масово внедряване
Linux новини Разработчикът Грег Кроах-Хартман публикува пълна версия на ядрото Linux 5.4, която е стабилна и готова за масово внедряване. По-рано за тази готовност съобщи и самият Линус Торвалдс.

Версия Linux 5.4 идва с поддръжка на файлова система exFAT на Microsoft, нова функция за „блокиране” на достъпа до ядрото от страна на софтуера дори с root права, както и много подобрения по отношение на хардуера, вкл. поддръжка на новите процесори и графични карти на AMD.

Публикувано 02 Дек, 2019 - 10:18 Още... 'Новото Linux 5.4 ядро е готово за масово внедряване' (594 байта още) Изпрати тази статия на приятел Страница за отпечатване

Software: Ubuntu ще поддържа 32-битови приложения до 2025 г.
Linux новини Очакваше се Canonical да прекрати поддръжката на 32-битови пакети в операционната система Ubuntu, считано от 2020 г. Ситуацията обаче се промени и сега разработчикът обещава да поддържа 32-битовите програми до 2025 г.

Става въпрос за поне 199 пакета. Сред тях са Wine, клиентът Steam, емулаторът ZSNES, игри като Quake 4 и Enemy Territory: Quake Wars, както и редица 32-битови библиотеки, които се използват от клиентския софтуер Valve и други приложения, съобщават от Canonical.

Публикувано 22 Сеп, 2019 - 11:36 Още... 'Ubuntu ще поддържа 32-битови приложения до 2025 г.' (670 байта още) Изпрати тази статия на приятел Страница за отпечатване

Software: Излизат две нови версии на Linux платформата Debian
Linux новини Разработчиците на Linux-базираната система с отворен код Debian пуснаха две големи версии наведнъж: Debian Buster 10.1 за текущата стабилна версия и Debian Stretch 9.10 за предишната.

Debian Buster 10.1 идва с над 150 актуализирани пакета, докато в Debian Stretch 9.10 са обновeни повече от 130 пакета. Ядрата на Linux също получават актуализации – съответно до версии 4.19.67 и 4.9.189.

Публикувано 10 Сеп, 2019 - 09:31 Още... 'Излизат две нови версии на Linux платформата Debian' (582 байта още) Изпрати тази статия на приятел Страница за отпечатване

Software: SUSE ще оперира като самостоятелна компания
Linux новини Завърши преобразуването на SUSE – един от водещите играчи на пазара на софтуерни решения с отворен код – в самостоятелна компания. Досега екипът оперираше като полунезависимо подразделение.

През лятото на 2018 г. корпорацията EQT придоби бизнес подразделението SUSE от Micro Focus и започна процес по преобразуването му в самостоятелна компания, в която EQT е основен акционер.

Публикувано 18 Мар, 2019 - 10:32 Още... 'SUSE ще оперира като самостоятелна компания' (542 байта още) Изпрати тази статия на приятел Страница за отпечатване

Software: Нова версия на Ubuntu излиза през април
Linux новини Canonical работи усилено по следваща версия на операционната система с отворен код Ubuntu. Известна като Disco Dingo, версия 19.04 се очаква да стане достъпна за потребителите на 18 април.

В момента Ubuntu 19.04 е на етап, в който са замразени текущите промени. Това означава, че разработчикът няма да добавя нови функции в системата, а само ще тества и отстранява грешки.

Публикувано 28 Фев, 2019 - 10:33 Още... 'Нова версия на Ubuntu излиза през април' (800 байта още) Изпрати тази статия на приятел Страница за отпечатване

    1234567   >
pinterest vkontakte instagram tiktokCopyright© 2002-2024 by Хесъп ЕООД. Всички права запазени.

Support Hesup.com with Bitcoins. Our wallet address is 3GCxEdy3r6F1BYrQ5tyf8f7PeLsWYV1idh