Вход Новини :: Магазин :: Форум :: Теми :: Връзки :: Сервиз :: Ревюта :: Парфюми
Search

Главно Меню

Реклама

Приятели


BGtop.net
BGtop.net

Online
Имаме 43 гости и 0 регистрирани потребителя онлайн.

Ти си анонимен посетител. Можеш да се регистрираш безплатно щракайки тук


* Software: CES 2013: Intel за смартфоните, ултрабуците и таблетите с Bay Trail Atom
Пуснат 09 Яну, 2013 - 08:36

Intel новини Фактът, че на тазгодишният CES, Intel, един от водещите компании в микропроцесорният свят обърна внимание най-вече и основно за новата си мобилна платформа, предназначена за таблети и смартфони говори много. Говори, че високо технологичният свят вече не е същият; приоритетите му – съвършено различни, а посоката в която е поела индустрията – изненадващо нова.

Дума за Windows и бъдещето на класическите, десктоп РС почти не стана (очаквано, след като Microsoft окончателно се отказаха от присъствие на CES). За сметка на това фокусът беше изместен по посока на Bay Trail – 22 нанометровият, четирияден наследник на добре познатата ни Atom мобилна платформа на корпорацията.

Intel споделиха, че Bay Trail ще предложи удвоена производителност в сравнение с предшественика си Medfield Atom Processor Z2760, но това ще стане доста по-късно през годината. Усвояването на нов литографски процес (22 нанометра) ще позволи и създаването на още по-тънки мобилни устройства, базирани на Bay Trail – някой от ултрабук системите, използващи платформата ще са с дебелина едва 8 мм!

И след като отвориха дума за ултрабуци, Intel споделиха някой интересни новости относно посоката в която ще се развива тази концепция за в бъдеще. Двата основни приоритети в нея явно ще са използването на wireless display и сензорни технологии, както и още по-енергоефективни чипове – с изумително ниска консумация под 7 вата.

С всичко това Intel даде ясно да се разбере, че няма да позволи доминацията на ARM архитектурата да продължи и ще направи всичко възможно да възвърне поне част от позициите, които поизгуби през последните няколко години.

При това атаката ще е на два фронта – не само в таблет, но и в смартфон сегмента в това число и в най-ниския клас. Официално беше представена новата Lexington Atom платформа, предназначена за използване в бюджетните смартфони. Интересно е как се променят концепциите за „евтин” клас телефони пред последните години – въпросната Lexington платформа (Z2420) всъщност ще включва 1.2 GHz, hyper-threading процесор, хардуерно ускорено кодиране/декодиране на 1080p видео, поддръжка за две камери с режим на серийно заснемане, Intel XMM 6265 HSPA+ модем и dual-SIM възможности.

Intel ще предложат и алтернатива - Z2580 за телефони от по-висок клас, базирана на двуядрен процесор и с удвоена производителност.

Все пак в презентацията стана дума и за микропроцесори от по-класически тип. Компанията сподели някой любопитни детайли относно Core чиповете от четвърта генерация. Всеки от тях ще е способен да предложи до 9 часа живот на батерията, а в някой случаи и повече. За да покажат какво точно имат предвид, от Intel демонстрираха интересен прототоп с кодово наименование North Cape. Макар, че е лансиран като ултрабук, той повече прилича на Asus Transformer Pad или Microsoft Surface – таблет плюс докинг клавиатура, способен да осигури до 13 часа непрекъсната работа (в комплект с докинг модула си).
Copyright© 2002-2022 by Хесъп ЕООД. Всички права запазени.