Вход Новини :: Магазин :: Форум :: Теми :: Връзки :: Сервиз :: Ревюта :: Парфюми
Search

Главно Меню

Реклама

Приятели


BGtop.net
BGtop.net

Online
Имаме 70 гости и 0 _MEMBER0 онлайн.

Ти си анонимен посетител. Можеш да се регистрираш безплатно щракайки тук


Sony Ericsson Xperia X10 Ревю

Sony Ericsson Xperia X10 е първият Android телефон на компанията, а покрай тази операционна система се вдигна адски много шум през последната година. Апаратът е с чудовищни характеристики и към момента няма друг модел с тази платформа, който да може да го конкурира като спецификации. Достатъчно е да споменем 4-инчов екран, 1GHz Snapdragon процесор и 8.1-мегапикселова камера. Освен това, интерфейсът му е персонализиран по доста оригинален начин и са добавени функции като Timescape и Mediascape.



Подхождаме към ревюирането на Sony Ericsson Xperia X10 с приповдигнато настроение и повишени очаквания. Въпреки силното ни желание да отворим кутията му на момента, в който пристигна при нас, успяхме да забележим, че тя напомня много на тази на HTC HD2 и HTC Hero. Малка, бяла и издължена. Това не е учудващо, защото в последно време има тенденция да се използват по-малко материали за кутиите, за да са по-екологични. Какво ще намерите в комплекта?

- Sony Ericsson Xperia X10
- 8GB microSD карта
- Слушалки
- Адаптер за зареждане
- Кабел за връзка с компютър и зареждане (включва се към адаптера)
- Ръководство за употреба

Дизайн:

Ако трябва да опишем Sony Ericsson Xperia X10 с една дума, тя вероятно ще е „ГОЛЯМ”. С две думи – „МНОГО ГОЛЯМ”. С три... Добре, да не прекаляваме. Нормално е, след като екранът е 4-инчов, размерите на телефона да са масивни. Някои хора може би ще преглътнат това, но при всички положения трябва да отбележим, че Sony Ericsson Xperia X10 не е апарат, който се ползва удобно с една ръка. Подобно на HTC HD2, който е малко по-широк, трудно можете да достигнете с пръст до далечните краища на екрана, когато го държите с една ръка. За щастие, гърбът е с приятна извивка и X10 приляга доста добре в ръката. Тялото е добре балансирано и не тежи много, така че не пречи когато го носите в джоб, но се усеща.

Разбрахме, че 4-иночвият дисплей води до големи размери, но носи ли нещо друго? Добро качество на картината, със сигурност. Разделителната му способност е 480х854 пиксела, а поддържаните цветове са скромните за 2010 година 65 хиляди. Използва се TFT технология, като цветовете са наситени (особено синьото, което е доминанта). Все пак, не можем да кажем, че картината е толкова впечатляваща, колкото тази на Samsung Wave S8500 и неговия Super AMOLED дисплей. Дисплеят остава използваем при пряка слънчева светлина, което е супер. Обаче не е нещо, което ще ви спре дъха. Между другото, екранът няма олеофобично покритие и се зацапва доста лесно.

Капацитивният екран е с отлична чувствителност и не създава никакви проблеми при ползване. Все пак, трябва да отбележим, че не можете да използвате мутитъч, но това е софтуерно ограничение и може да се промени. Над дисплея има лампичка, която съобщава за различни събития – мига при получено съобщение или свети постоянно, когато устройството се зарежда. НОВА ИНФОРМАЦИЯ: От Sony Ericsson обясниха, че Xperia X10 няма хардуерна поддръжка на мултитъч. Това означава,че проблемът няма да може да се премахне с инсталирането на допълнителен софтуер.

Хардуерните бутони на предницата служат за достъп до менюто, отиване до стартовия екран и връщане с една стъпка назад. Като цяло те са достатъчно големи и имат приятен ход. Между тях има лампички, които ви помагат да ги виждате на тъмно. Поради големите размери на Sony Ericsson Xperia X10 е трудно да ги натискате с палец, докато държите телефона с една ръка. С копчетата на страните – за регулиране силата на звука, камерата и включване/изключване – не срещнахме подобни проблеми, но те се използват доста по-рядко.

Sony Ericsson Xperia X10 разполага с microUSB за свързване с компютър и зареждане. Той е разположен отгоре и е прикрит с удобно капаче. До него се намира 3.5мм жак – добра новина за хората, които не си падат по слушалките на Sony Ericsson.

Като цяло, Sony Ericsson Xperia X10 е много добре изработен телефон. Въпреки че е направен изцяло от пластмаса, тя изглежда качествена и издръжлива. Сребристата лайсна внася приятен контраст и разчупва визията на апарата. За тези, които ги интересува гъзарският елемент – Sony Ericsson Xperia X10 впечатлява околните... Да не го забележиш е все едно да не обърнеш внимание на закусващата до теб Годзила. Просто устройствата с толкова голям екран все още не са често срещани. Друг е въпросът, че те не са особено удобни за всекидневна употреба. Вероятно поради тази причина, производителят създаде Xperia X10 mini и X10 mini pro.

Интерфейс:

Вероятно сте чули, че Sony Ericsson Xperia X10 не излиза с най-новата версия на операционната система Android. Той работи с 1.6, а в момента на писане на това ревю се очаква доста устройства да се сдобият с 2.1, изравнявайки се по този показател с Google Nexus One. Какво губите от това, че X10 не е с най-новата версия на платформата?

Може би най-важното е, че нямате възможност да синхронизирате телефона с няколко акаунта (нещо, което се появи във версия 2.0) и не получавате вградена поддръжка на Microsoft Exchange. Освен това, липсват визуални благинки като Live Wallpapers и ефектното главно меню, които можете да видите в Nexus One. Странно е, че няма опция за гласово търсене в Google полето, а това е една от характерните функции за Android 1.6. И накрая – стартовите екрани са (само) три...

Спокойно! От Sony Ericsson са се постарали да персонализират интерфейса (той се нарича UX, от User eXperience). Липсата на няколко акаунта си остава проблем, но за ползващите Exchange са предвидени приложенията Moxier (Calendar, Contacts, Mail, Sync, Tasks), които позволяват използването на push известяване. В нито един момент не усетихме нужда от повече място на стартовия екран. Това се дължи най-вече на двете мултифункционални приложения, създадени от Sony Ericsson, специално за Xperia X10. Става въпрос за Timescape и Mediascape. Тъй като това са най-важните елементи на интерфейса ще ги разгледаме задълбочено.

Timescape:

Чрез Timescape виждате какво се случва около вас и какви действия сте извършили последно на телефона си. Нещо като кръстоска между клиент за социални мрежи и персонален дневник. Сигурно ви звучи объркващо. Нека го обясним по-просто и по-подробно.

В Timescape виждате най-новите неща (под формата на карти, наречени Spline), пуснати от познатите ви във Facebook, Twitter, MySpace и VZnet. Тази идея не е нова – среща се в Happenings widget-а в MOTOBLUR и Friend Stream таба в HTC Sense. Освен това, в Timescape се появяват последните ви разговори, съобщения, имейли, снимки и песните, които сте слушали. Имате възможност да филтрирате, така че да виждате само един от тези елементи или да премахнете някои от общия изглед на Timescape – например, да оставите само Facebook и Twitter. От това приложение можете да ъпдейтвате статуса си във всички мрежи едновременно, което е приятна екстра.

Mediascape:

Тук ще намерите всички мултимедийни файлове и още нещо. Идеята не е нова – съществува в устройствата на Sony Ericsson от години под формата на Flash меню. Тук тя е доразвита като са добавени някои интернет базирани услуги.

В горната част на екрана на Mediascape ще видите най-новите и най-скоро гледаните/пусканите файлове, а от долната определяте дали ще става въпрос за музика, видеота или снимки. В случая с песните можете да получавате повече информация от PlayNow (стига услугата да се поддържа във вашата страна). При клиповете нямате подобни опции, но можете да ги гледате с опцията Shuffle (ще вървят в разбъркан ред). Галерията може да показва снимките ви качени във Facebook и Picasa.

Съобщения:

Писането на съобщения си остава една от най-ползваните функции, независимо колко високотехнологични и бъкани с екстри са новите смартфони. В това отношение трябва да кажем, че сме малко разочаровани от Sony Ericsson Xperia X10.

Съобщенията се показват под формата на чат, което е много удобно. Само не можахме да разберем, защо няма хоризонтална QWERTY клавиатура в съобщенията, а такава присъства в имейлите. Надяваме се този проблем да е налице само в нашата бройка. Копчетата в портретния вариант са доста тесни и често правихме грешки. Интервалът е много малък и неволно го бъркахме с точката, която е до него. Хоризонталната QWERTY клавиатура е доста по-удобна, тъй като копчетата са много по-големи и по-добре разделени.

Свързване:

Както сами можете да се досетите, Sony Ericsson Xperia X10 е силно обвързан с интернет. Използването на Mediascape и Timescape почти постоянно води до свързване с мрежата, така че е задължително да го ползвате с дата план. Телефонът поддържа HSDPA 10.2Mbit/s и Wi-Fi 802.11b/g.

По подразбиране, Sony Ericsson Xperia X10 идва със стандартния Android браузър, който ще ви се стори допотопен, ако сте ползвали HTC Hero или Google Nexus One. Той работи бързо и позволява плавно скролиране. Постепенно приближаване става чрез двата екранни бутона в долния десен ъгъл. Няма разпъване с мултитъч или задържане на пръст. Няма и поддръжка на Flash, но поне можете да гледате YouTube видеота с вградения плеър.

GPS:

По традиция Sony Ericsson предлага Wisepilot в своите телефони с GPS и Xperia X10 не прави изключение. Програмата е доста добра и може да се използва за реална гласова навигация, като има тестов период от 30 дни, а след това трябва да си я закупите. Като цяло приложението е полезно за потребителите в Европа (в България картите са почти неизползваеми), но няма много смисъл в САЩ, където Google Maps предлага безплатна навигация. Очаква се Google да пусне навигация в цял свят, което вероятно ще означава смърт за платени програми като Wisepilot, но дотогава те са добре дошли.

Мултимедия:

Вече ви обяснихме, че Mediascape се грижи за мултимедийните ви файлове. Въпреки че харесваме самото приложение, трябва да отбележим, че има някои пропуски в неговите елементи.

В галерията можете да приближавате снимките по доста странен начин. Като почукате два пъти по екрана влизате в супер приближен режим, а за постепенно приближаване трябва да използвате копчетата на екрана.

Музикалният плеър предлага супер много опции за филтриране и достъп до допълнителна информация (от Infinity бутона), но няма еквалайзер. Това е доста неприятно и странно за производител, който предлага подобни настройки в почти всички свои модели, независимо от техния клас. Има и опция за разпознаване на музика чрез TrackID. За щастие качеството на звука е много добро. Слушалките от комплекта (MH500) доказват за пореден път, че са едни от най-добрите, които можете да намерите в кутията на мобилен телефон. Звукът е чист, силен и с приятен бас. Нещо, което рядко ще чуете от мобилен телефон.

Видео плеърът пуска само MPEG4 клипове с H.264 кодек – не поддържа DivX и Xvid, което е доста жалко, тъй като големият екран е подходящ за гледане на клипове. Все пак, това, което пуска, го пуска като хората – видео с разделителна способност 1280x720 пиксела не е никакъв проблем за Sony Ericsson Xperia X10. Качеството е не е много впечатляващо, защото цветовете са леко бледи, но върви плавно и става за гледане. Жалко, че ще трябва да конвертирате клиповете, а и засега няма софтуер, който да добавя DivX/Xvid поддръжка за Android (подобен на CorePlayer за Symbian и Windows Mobile).

Задължително трябва да отбележим, че Sony Ericsson Xperia X10 предлага опция за споделяне на мултимедийни файлове през Bluetooth – нещо, за което другите Android телефони изискват допълнителен софтуер.

Performance:

Много пъти сме ставали свидетели на мощни смартфони, които се справят добре в много аспекти, но предлагат лошо качество на звука по време на разговор. За щастие Sony Ericsson Xperia X10 не е сред тях. Всъщност, той предлага качество, което е доста над средното ниво – като цяло му даваме рейтинг 8/10. Единствената ни забележка е, че гласовете са леко приглушени, което ги отдалечава от реалното звучене, но всичко останало е на чудесно ниво. В нито един момент нямахме проблем с разбирането на събеседниците ни, а те долавяха съвсем лек страничен шум, когато използвахме телефона на оживена улица.

Производителят твърди, че апарата може да издържи 8 часа в режим на разговор и 425 в готовност при използването на 3G мрежи (10 часа в режим на разговор и 415 в готовност в 2G мрежи). За да достигне тези резултати трябва да изключите всички ъпдейти на социалните услуги, защото те стопяват батерията бързо.

Заключение:

В хардуерно отношение Sony Ericsson Xperia X10 е един чудесен телефон. Това се забелязва лесно от неговите характеристики и се потвърждава в момента, в който го хванете в ръката си. Изработката му е много добра, а екранът е с огромен размер и чудесна чувствителност. На лице са всички нужни екстри – 3G, Wi-Fi и GPS (дори има програма за навигация). 8-мегапикселовата камера се справя много добре със снимките на открито и е най-добрата, която ще намерите в Android телефон. Възможностите за запис на видео също са повече от задоволителни, макар да не се снима в HD. Качеството на звука е супер, както при слушане на музика, така и по време на разговор.

Идеите за мултифункционалните приложения Timescape и Mediascape получават нашите поздравления. Персонализациите са приятни, а производителят се е постарал да инсталира приложения, които да добавят поддръжка на Microsoft Exchange, които до някъде да компенсират по-старата версия на операционната система. Всичко това допринася за получаването на един модерен и висококачествен смартфон, отличаващ се от останалите предложения на пазара.

Сравнен с HTC Sense, UX интерфейсът е малко по-труден за свикване, но щом прекарате известно време насаме с него, ще го заучите без проблеми. Все пак, в началото ще има доста въпроси от сорта на „Това къде беше?” и „Какво ще стане, ако натисна тук?”. Едно от нещата, които задължително трябва да се оправят е забавянето по време на работа. Убедени сме, че причината е софтуерна, тъй като 1GHz процесора е бърз.

Като алтернатави на Sony Ericsson Xperia X10, можем да посочим:

- Google Nexus One – Той е с Android 2.1 и въпреки че не е с персонализиран интерфейс, предлага добра интеграция на социални мрежи и визуални благинки като Live Wallpapers. Екранът му е по-малък от този на Xperia X10, но е AMOLED и предлага по-впечатляващо качество на картината. Освен това, телефонът вече поддържа мултитъч.
- HTC Desire – Разполага с хардуер и софтуер като на Nexus One, но е с HTC Sense, който предлага много опции за персонализация.
- HTC HD2 - Ако не сте фенове на Android, но искате устройство с голям екран, това е правилният избор в момента. Телефонът работи с Windows Mobile 6.5, но също се възползва от предимствата на HTC Sense.
- Motorola MILESTONE – Макар да не блести с характеристики, като тези на по-горните предложения, този модел е солиден избор. Работи с Android 2.0 (скоро с 2.1) и има хардуерна клавиатура, която е предимство за тези, които пишат много съобщения.

Sony Ericsson Xperia X10 е един от най-добрите Android телефони в момента, като това, от което се нуждае, за да стане наистина перфектен, е ъпдейт към по-нова версия на операционната система, с който също така да се премахнат бъговете и проблемите със забавянето. Надяваме се компанията да реагира бързо, за да направи своя Android флагман още по-желан.


Добавено  26 Декември 2010, Неделя
Автор на ревюто:  Marian Stoianov
Оценка:
Прегледа: 2605
Език: bul



pinterest vkontakte instagram tiktok threads



Copyright© 2002-2024 by Хесъп ЕООД. Всички права запазени.

Support Hesup.com with Bitcoins. Our wallet address is 3GCxEdy3r6F1BYrQ5tyf8f7PeLsWYV1idh