Вход Новини :: Магазин :: Форум :: Теми :: Връзки :: Сервиз :: Ревюта :: Парфюми
Search

Главно Меню

Реклама

Приятели


BGtop.net
BGtop.net

Online
Имаме 74 гости и 0 _MEMBER0 онлайн.

Ти си анонимен посетител. Можеш да се регистрираш безплатно щракайки тук


Sony Xperia Z3: трети и най-добър

Само 6 месеца след Xperia Z2 и година след Xperia Z1, Sony пусна своя нов флагман. Въпреки че изглежда странно, това е част от стратегията на японците, които искат да отбележат трайно своето присъствие в света на смартфоните от най-висок клас. „Включихме се по-късно на пазара на смартфони, а има толкова много технология, която буквално блика от компанията ни“, коментира Куни Сузуки за Guardian. „Искаме да я покажем на хората и да я използваме, за да бъдем по-конкурентни.“

Sony Xperia Z3 Review1

Сузуки не лъже. Въпреки че в рамките на една година Sony пусна три флагмана, подобрения наистина имаше във всеки от тях и въпреки че Xperia Z3 не извършва технологичен скок, със сигурност е доказателство за огромното желание на Sony. Компанията показва, че се вслушва в критиките, а в следващите редове ще научите какви промени носи новият модел.

Красивият дизайн и промените, които е претърпял

Когато казахме, че от Sony слушат клиентите, имахме предвид точно подобни малки, но важни намеси като тези, направени в дизайна. Той запазва OmniBalance линията, която японците налагат и която различава техните смартфони от конкурентите. Знаем, че тази част от ревютата не може да избяга от субективизма, тъй като всеки има различни възприятия за красивото, но Xperia Z3 е един от най-красивите телефони, които са попадали в ръцете ни.

Sony Xperia Z3 Review2

Предният и задният панел са изцяло покрити от стъкло, което е допълнително заздравено, за да не бъде лесно за надраскване и счупване. Рамката, която обхваща профилите на телефона, е метална, но този път ъглите са защитени със специално обработена пластмаса, която да поеме удара от инцидентните изпускания. Както добре знаем, голяма част от щетите са именно по ъглите. Това не е единствената разлика, която е настъпила в профилите на телефона. За разлика от предишните модели тук те са с обла форма, което много помага за ергономията на устройството. Именно това беше и една от критиките ни към дизайна на Xperia Z1 и Z2 – острите ъгли, които нарушаваха иначе приятното усещане за стъкло и метал.

Рамката отляво и отдясно на дисплея е претърпяла свиване, но частта под и над него остава значителна спрямо днешните стандарти. Това прави Xperia Z3 малко по-издължен от конкурентите, но в никакъв случай твърде много. За да бъдем по-точни, размерите на телефона са 146x72x7.3 мм, а профилът му е намален с над милиметър спрямо Xperia Z2. Теглото на новия флагман е и по-леко – с над 10 г (163 г срещу 152). Това е сред причините Xperia Z3 да не се усеща като голям и монолитен апарат, въпреки че е оборудван с 5.2-инчов дисплей.

На левия профил на смартфона е конекторът за докинг станция, който, поне в първите няколко часа, можете да объркате с бутоните за контрол на звука. Над него е и microUSB жакът за зареждане, скрит зад капаче, което да го предпази от намокряне. На срещуположния профил откриваме още едно капаче, зад което е скрит слотът за microSD картата памет и този за Nano SIM. Под него е удобният бутон за включване, следван от истинските бутони за контрол на звука. В долния край на десния профил е и физическият бутон за камерата, който е сред любимите ни елементи при флагманите на японците. Спусъкът има две нива, подобно на фотоапаратите – половин натискане за фокус и пълно за снимка. При продължително задържане се пуска приложението за камерата. На горния панел е разположен 3.5-милиметровият жак за слушалки и допълнителен микрофон за изолиране на страничните звуци. Единственото, което нарушава приятното впечатление, е капакът, който покрива SIM картата – независимо колко силно ще го притиснете, той остава леко изпъкнал.

Под и над дисплея се намират двата говорителя, които възпроизвеждат достатъчно висок и ясен звук. Изостават от този показател от двойните BoomSound говорители на HTC One M8, но имат много по-прибран и приятен вид. На задния панел откриваме 20.7 MP камера, придружена от LED светкавицата. Като цяло задният панел не е нарушаван от други елементи, ако не броим символа за NFC и надписите Sony и Xperia.

Тук е мястото да споменем, че Xperia Z3 има и подобрена водо- и прахоустойчивост. Телефонът е със сертификат IP68, което го прави един от най-добре защитените флагмани и може да издържи на до два метра дълбочина за 60 минути. Нямахме възможност да го тестваме на такава дълбочина, но се погрижихме да го потопим във вода, което не беше никакъв проблем за него.

Sony Xperia Z3 Review3

Най-яркият дисплей и подобрен звук

Дисплеят е 5.2-инчов LCD с резолюция 1920x1080 пиксела, което формира точкова гъстота 424 ppi. Основната промяна е свързана с яркостта на екрана. Той е първенец по този показател и достига до 600 нита, а това е постигнато чрез технологията Live Color, която обогатява познатата ни от предишните модели Triluminos. Тя помага изключително много при използване на смартфона, когато сте на открито, а слънцето се опитва да наруши работата ви. За сравнение при предишния модел този показател достигаше до 400 нита.

Sony Xperia Z3 Review4

Зрителните ъгли са отлични, а същото можем да кажем и за цветовете. Ако предпочитате те да са по-ярки, можете да се възползвате от настройката X-Reality, която подобрява и контраста и остротата на изображението. Наличен е и още един режим, който доближава образа до AMOLED дисплеите на Samsung – Super-vivid. Чрез него със сигурност снимките ви ще изпъкнат, но ние не го оставихме включен дълго, тъй като предпочитаме по-точното пресъздаване на цвета.

Подобрение се наблюдава и в сферата на звука. Най-интересна е функцията DCEE HX, която се справя отлично с подобряването на компресираните музикални формати. Тя може да се използва само през Walkman приложението, а за да я активирате, трябва да изключите ClearAudio+. Включването и прави музиката по-плътна. Налична е и функция за изолиране на външните звуци, която работи само със специални слушалки на японския производител.

Хардуер и батерия

По тези две точки също са настъпили промени. Процесорът отново е 4-ядреният Snapdragon 801, но тук е използвана малко по-бързата версия, която работи на 2.5 GHz (MSM8974AC), графичният чип е Adreno 330, а оперативната памет е 3 GB. Проведените тестове показват високи резултати, които се отразяват и в работата. Както можете да предположите, навигирането из менютата, сърфирането в интернет и използването на функциите на смартфона е безпроблемно. Точно както може да се очаква от телефон от най-висок клас. Той се справя качествено с мултимедийното съдържание и мобилните игри (дори и по-тежките). За дните, в които използвахме Xperia Z3, не изпитахме никакъв лаг и затруднения в работата.

Sony Xperia Z3 Review5

Операционна система и софтуерни екстри

Очаква ви Android 4.4.4 KitKat, модифицирана от Sony. Налични са няколко предварително записани приложения, но цялостният облик е максимално изчистен. На заключен екран е наличен само пряк път към камерата, но можете да добавите и уиджет. В падащото меню за уведомления са налични два раздела – в единия са самите уведомления, а в другия – преки пътища за определени настройки. При задържане върху някой от тях отивате в Настройки, където имате повече възможности и опции.

Sony Xperia Z3 Review6

В списъка с приложения ще откриете специфичен за Sony елемент – при приплъзване от най-левия край излиза меню, което дава възможност за търсене, премахване и подреждане на приложенията в азбучен ред. Възможно е и ръчна подредба и такава, в която най-често използваните са на първи позиции. Тук е налична и директна връзка към Play Store и Sony Select.

Камера

Основната камера на Xperia Z3 е 20.7 MP с Exmor RS сензор (1/2.3“) – да, пикселите са същите, както беше и в предишните два модела, но има подобрения. Една от новостите е, че вече можете да достигнете до ISO 12 800 (повечето телефони стигат до 800), което да помогне при заснемането на снимки при по-ниско количество светлина. Идеята е отлична, но за да можете да използвате тези стойности качествено, най-добре е да имате сигурни ръце и да не снимате движещи се обекти.

Sony Xperia Z3 Review7

Друга особеност е, че тези стойности могат да бъдат достигнати само в специален режим. Всъщност това се отнася за много настройки. Ако използвате основно автоматичния режим, който се справя отлично в някои ситуации, а в други – не толкова успешно, няма да можете да правите снимки с 20.7-мегапикселова резолюция. За това трябва да включите ръчния режим. Ако искате да използвате определени предварително зададени режими, ще трябва да свалите мегапикселите до 8. Съответно ще трябва да прекарате малко време, разглеждайки различните комбинации, за да постигате най-добрите резултати.

Sony Xperia Z3 Review8

Три от три

Всеки нов флагман на Sony идва с нужните подобрения, които да го направят по-добър от предишния. Дизайнът, камерата и страхотната батерия отличават Xperia Z3, но дали новостите са достатъчни, ако сте собственик на предишния модел? Да, има ги, но се съмняваме, че ще ви накарат да зарежете Xperia Z2 за Z3. Ако сте собственик на някой по-стар модел смартфон, разгледайте Xperia Z3, тъй като апаратът си заслужава.


Добавено  03 Октомври 2014, Петък
Автор на ревюто:  Marian Stoianov
Оценка:
Линк свързан с ревюто:  Xperia™ Z3 Premium Phone
Прегледа: 2264
Език: bul



pinterest vkontakte instagram tiktok threads



Copyright© 2002-2024 by Хесъп ЕООД. Всички права запазени.

Support Hesup.com with Bitcoins. Our wallet address is 3GCxEdy3r6F1BYrQ5tyf8f7PeLsWYV1idh