Вход Новини :: Магазин :: Форум :: Теми :: Връзки :: Сервиз :: Ревюта :: Парфюми
Search

Главно Меню

Реклама

Приятели


BGtop.net
BGtop.net

Online
Имаме 77 гости и 0 _MEMBER0 онлайн.

Ти си анонимен посетител. Можеш да се регистрираш безплатно щракайки тук


nVidia GeForce 6200 TurboCache

Nvidia TurboCache технологията
Тя позволява на графичното ядро да обработва част от видеоинформацията директно в заделена порция от системната памет на компютъра. Заделянето на нужния обем от системната памет е динамично или с други думи, при нужда от нея, а не постоянно отделен обем, който да може да бъде използван само като видеопамет. По този начин се постига намаляване в необходимия обем памет, интегриран на самата видеокарта, без това да повлиява на производителността на картата. Така можем да поставим само 16MB бърза памет върху видеокартата, като ефективният обем използваема памет може да бъде до 128MB. Вероятно вече се досетихте, че това е с цел постигането на значително намаляване на цената на картата. Все пак една бюджетно ориентирана видеокарта с цена между 100 и 150$ например не е особено примамлива покупка, същевременно карта с почти идентична производителност и възможности на цена от порядъка на 60-90$ е доста по-приемливо решение.

Дотук всичко звучи много добре, но от предишен опит с видеоконтролери използващи част от системната памет (със споделена памет) знаем, че това води до сериозна загуба в производителността. При това положение, как видеокартите използващи TurboCache технологията успяват да осигурят съвсем прилична производителност? Отговорът е много прост, а именно наличието на бърза памет (макар и с малък обем) интегрирана на самия видео контролер. Тя играе ролята на кеш памет (припомнете си за L1/L2 кеш паметта при процесорите например), което намалява до минимум забавянето при използването на част системната памет. За минималното забавяне спомага и високата скорост на трансфер осигурявана от PCI Express шината, едновременно до 4 гигабита в двете посоки, както и включения в новите драйвери (разполагащи с поддръжка на 6200TC ядра) TurboCache Manager. Този мениджър има за цел да разпределя максимално ефективно информацията между наличната на видеоконтролера памет и използваната в момента част от системната памет. Това означава, че с подобряването на използваните алгоритми (всяка нова версия на драйверите) има реален шанс за подобряване и на производителността на видеокартата (за момента технологията е доста нова и определено има какво да се подобри в нея).

Повече за GeForce 6200 TurboCache (NV44)
За момента единственото графично ядро, поддържащо TurboCache технологията е 6200TC (имайте предвид, че има и 6200 без TurboCache), като се очакват 3 различни модела - със 16, 32 и 64 MB локална (памет на контролера) и респективно до 128 или 256 MB максимална памет в зависимост от обема на оперативната памет.
16 и 32-мегабайтовите версии изглежда, ще използват по-бърза BGA памет (2.8 ns), като шината за достъп до паметта при тях е 32-битова. 64 MB версията ще бъде с по-бавни TSOP чипове и 64-битова шина за достъп до паметта. Това естествено е с цел да се оскъпяват минимално моделите с повече памет.
32 и 64-битова шина за достъп до паметта ни звучи малко лимитиращо възможностите на картата, но това ограничение се налага от една страна заради малкото използвани чипове памет (особено при 16 и 32 MB моделите) и от друга заради по-евтиното производство на платки с "орязани" възможности.

GeForce 6200TC основни спецификации:
- 0,11 микрона производствен процес (TSMC)
- ядро съставено от 77 милиона транзистора
- 32/64-битов двуканален достъп до паметта
- поддръжка на до 64 MB DDR/GDDR-2/GDDR-3 памет
- хардуерна поддръжка на DirectX 9.0 и Shader Model 3.0
- NVIDIA PureVideo технология (MPEG2 и WMV HD хардуерен декодер)

Леко изненадващ е факта, че ядрото поддържа и GDDR-2/GDDR-3 памети. Използването на такава бърза памет би увеличило допълнително цената, без да даде особено голямо подобрение на производителността. Затова най-вероятно няма да видим модели с по бърза от 2,8 наносекунди DDR памет.

Теми за размисъл...
Приемайки факта, че се използва част от системната памет, то видео производителността е в пряка зависимост от скоростта на гореспоменатата. Или с други думи има голямо значение на каква платформа ще се използва 6200 TC видеокартата, например дали ще е на базата на 915/925-чипсет с DDR2 или на nForce4 с DDR.
При овърклок на паметта би трябвало да нараства и производителността на видеокартата, но дали това ще е така и до каква степен ще влияе... това тепърва предстои да проверим.
Общият обем на видеопамет, която може да използват GeForce 6200 TC видеокартите се определя на базата на обема на локалната памет и на системната такава. 64-мегабайтовия модел може да използва до 256 MB видеопамет при налични 512 MB оперативна памет и до 128 MB при налични 256 MB в системата. 16 и 32-мегабайтовите модели са ограничени до максимум 128 мегабайта видеопамет (тя е толкова при наличието на 512 MB оперативна), като ако системата ви разполага само с 256 MB, то видеоконтролерите ще разполагат с максимум 64 MB. Дотук много добре, но ако системата ни е снабдена само със 128 MB оперативна памет (да не забравяме, че все пак говорим за видеокарти от нисък клас и следователно по-бюджетно ориентирани системи, така че може дори това да се случи)? Това е нещо, което не се споменава и трябва да бъде проверено.

Поглед отблизо
Благодарение на фирма АСБИС България имахме възможност да тестваме Engineering Sample на референтна GeForce 6200 TurboCache видеокарта с 64 мегабайта локална памет.




Пасивно охлаждане, което изглежда си върши задоволително работата, въпреки че при натоварване температурата не е много ниска (около 60 градуса на ядрото според вградения термо-датчик).
Паметта с обем 64 мегабайта е съставена от 4 TSOP чипа, по два отпред и два отзад на платката.
Платката има DVI и DSUB изходи за включване на монитори, както и TV-out и HDTV вход (благодарение на хардуерното ускорение картата ви позволява да гледате безпроблемно цифрова телевизия с висока резолюция).



Както се вижда от снимката ядрото е Engineering Sample, произведено е в Тайван през 40та седмица на 2004 година, ревизия A1.
тук вече нямаме възможност за ползване на дефектни 6600 ядра, 6200 TC е изцяло преработено и използва по-малка подложка за чипа. Също като нормалните 6200 модели без TurboCache и тук имаме 4 пикселни и 3 вертексни конвейра (тук обаче няма никакви забранени неработещи конвейри, които евентуално да могат да бъдат отключени).

Заключение
Определено 6200 TurboCache е по-добрият избор за бюджетна видеокарта на базата на PCI Express, отколкото предшестващия го модел 6200 използващ дефектирали 6600 графични ядра (работещи само с половината активни пикселни конвейри). Съдейки от тестовете, 6200TC е средно с около 50% по-бавна като производителност от 6600-базирана видеокарта и с над 100% от 6600GT модел с допълнително повишени от производителя работни честоти. Интересен факт е че и като ценова разлика процентите най-вероятно ще се запазят, но затова ще се наложи да почакаме още малко.


Добавено  21 Февруари 2005, Понеделник
Автор на ревюто:  Marian Stoianov
Оценка:
Прегледа: 6207
Език: bul



pinterest vkontakte instagram tiktok threads



Copyright© 2002-2024 by Хесъп ЕООД. Всички права запазени.

Support Hesup.com with Bitcoins. Our wallet address is 3GCxEdy3r6F1BYrQ5tyf8f7PeLsWYV1idh